Lohikäärmeen perilliset Onnissa

Juhlavuoden näyttelyn kylkeen on koko kevään ja alkukesän ajan suunniteltu ja muokattu innokkaasti oheisohjelmaa Joensuun seudulla vaikuttavan kiinalaisen kulttuuriyhdistyksen, CCA:n innokkaiden, taitavien ja sitoutuneiden jäsenten kanssa. Nämä pääasiassa Joensuun eri oppilaitoksissa opiskelevat nuoret aikuiset ovat osoittautuneet monitaitureiksi ja loppukesän ja syksyn aikana saamme nauttia niin musiikista, tanssista, laulusta, kuin tutustua kiinalaiseen ruokakulttuuriin ja itsepuolustuslajeihin! Eilen koitti vihdoin ensimmäisen teemaillan aika..

Helteisen keskiviikkopäivän iltana, vähän ennen kuutta, taidemuseon avoimesta ulko-ovesta asteli sisään pienissä ryhmissä joukko ihmisiä jotka olivat tulleet osallistumaan ensimmäiseen kiinalaista kulttuuria esittelevään tapahtumaan.

Metsätieteen opiskelija Chao Zhang esitteli meille juhlasalissa kuvin ja sanoin nyky-Kiinaa peilaten sitä eri näkökulmista sen historian kautta. Näimme myös kuvakavalkadin Kiinan tärkeimmistä kaupungeista ja niiden ympäristöstä. Alustuksen lomassa ja sen jälkeen keskusteltiin sen esiin nostamista kysymyksistä ja illan päätteeksi Minhua Chen, tuttavallisesti Jessie, soitti kaksi kiinalaista perinteistä kansansävelmää perinteisellä kiinalaisella kielisoittimella pipalla.

Odotan jo innolla seuraavaa kohtaamistamme 8.8. jolloin Chao Zhang esittelee meille muinaisia kiinalaisia puutarhoja…

Päivi Saarelma

Suomen salpaa

”Täällä niitä poteroita riittää!” totesi muutama vuosi sitten eräs pohjoiskarjalainen sotilasviranomainen tarkoittaen, että maakunnan alueella on käyty jos minkälaista taistelua ja kahakkaa reilun tuhannen vuoden aikana. Ja niissä taisteluissa on sitten poteroita ja puolustuslinjoja kaivettu! 2000-luvun alussa löydettiin eräältä polvijärveläiseltä perunapellolta ruotsalaisia ja venäläisiä kolikoita, jotka oli laitettu maahan turvaan vainolaiselta. Onneksi kolikot löytyivät rauhan aikana, ja nyt niitä voi ihailla Carelicumin vitriineistä.

Ensimmäinen kirjallinen maininta Karjalan vaakunalipun käytöstä on Kustaa Vaasan hautajaisista vuodelta 1560. Vaakunassa tulee oivasti esiin kuinka Karjalan herruudesta ovat taistelleet ruotsit ja ryssät. Karjalassa tuo ”ruotsi” tarkoittaa luterilaista ja lännestä tulevaa ja ”ryssä” idästä tulevaa ortodoksia.

Talvisodan aikaisia poteroitakin tästä maakunnasta löytyy. Talvisodan päättyminen sai aikaan suuren karjalaisen kansan vaelluksen rajan länsipuolelle. Taistelujoukot olivat tuskin ennättäneet vetäytyä uuden rajalinjan taakse, kun ylipäällikkö C.G. Mannerheim kutsui sotilasjohdon koolle maaliskuussa 1940 keskustelemaan uuden itärajan puolustuksesta. Keskustelujen tuloksena rakennettiin 1 200 kilometriä pitkä puolustuslinja, jota ulottuu Virolahdelta aina Jäämerelle saakka.

Joensuussa korsuja alettiin rakentaa elokuussa 1940. Jatkosodan melskeissä valmiiksi saatiin kaksi korsua nykyisen Veteraanipuiston alueelle Noljakkaan. Sodan jälkeen linnoitteet toimivat vaikka missä käytössä, sotilasesikunnan asevarastonakin, kunnes ne löydettiin uudelleen.

Vuonna 1995 kunnostetut bunkkerit avattiin yleisölle ja kalustettiin näyttelykäyttöön. Rakentajien tarkkuudesta on periytynyt oiva kertomus. Kun museokorsuun tuotiin panssarintorjuntatykki omalle paikalleen, kierretapit asettuivat täydellisesti 54 vuotta aiemmin varattuihin kiinnikkeisiin. Työmiehet olivat tehneet tarkkaa työtä! Työmaasta vastannut insinööri Olavi Tuliainen totesikin avajaisissa: ”Sattuihan se, niin sen pitikin olla!”

Tarja Raninen-Siiskonen

Joensuun bunkkerimuseo sijaitsee Marjalassa, osoitteessa Virrantaus 7. Museo on avoinna kesällä 2012 17.8. saakka tiistai – sunnuntai  klo 11-17. Liput 3,50 -2,50 €.

Blogi auki lohikäärmeen voimin!

Tervetuloa Joensuun museoiden uuteen blogiin! Vitriinien välistä -blogissa Joensuun taidemuseon, Pohjois-Karjalan museon ja Joensuun bunkkerimuseon henkilökunta jakaa tarinoita ja ajankohtaisia kuulumisia niin museotyön arjesta kuin juhlastakin.

Näin kesäkaudella ei kerrottavasta tule ainakaan pulaa! Taidemuseossa kesäkuun lopulla avautuneen Lohikäärmeen vuosi -näyttelyn ohessa järjestetään ohjelmaa kaiken ikäisille. Hieno alku oheisohjelmalle nähtiin tänään Lastenpopin yhteydessä järjestetyssä lohikäärmetyöpajassa.


Ensimmäiset tarmokkaat työpajalaiset saapuivat heti kahdentoista jälkeen. Infotiskin takaa oli ilo seurata, kuinka kuhinaa ja askarteluintoa riitti tasaisesti pitkin iltapäivää - pajalaiset päästivät sekä luovuutensa että mielikuvituksensa vauhdilla lentoon materiaalien parissa. Veikkaisinkin, että Joensuun katukuvassa näkyy nyt loppuviikosta kunnon kavalkadi mitä omaperäisimmän näköisiä lohikäärmeitä!

Museoassistentti Päivi ja lohikäärmepajan mallikappale.

Huomenna taidemuseon ala-aulassa näytteillä olevat kiinalaiset nuket pääsevät tositoimiin, kun Nukketeatteri Sytkyt esittää koko perheen nukkenäytelmän APINAKAPINA juhlasalissa klo 13.30 ja 15.30. Lastenpopin jälkeen oheisohjelma jatkuu kiinalaisen kulttuurin teemaillalla keskiviikkona 25.7. Lisätietoa oheisohjelmasta taidemuseon nettisivuilta!

Hanna-Maija Laaksonen

Kesätyö taiteen keskellä

Hei! Tässä kirjoittelee Veera, 17-vuotias taidemuseon kesätyöläinen. Tällä hetkellä on meneillään kolmen viikon kesätyöni viimeinen päivä, j...