Kuukauden kuva / joulukuu

Suomen juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran kuukaudessa henkilökunnan poiminnan taidemuseon suomalaisen taiteen kokoelmasta. Viimeisen kuukauden kuvan on valinnut tämän vuoden opintovapaalla viettänyt yleisötyön amanuenssi Outi.

Ernst Mether-Borgström, Ameebamuotoja 1951
öljy kankaalle, C-J af Forselles -kokoelma




Pienikokoisessa maalauksessa pyöreiden ja kulmikkaiden väripintojen leikittelevä vuoropuhelu säteilee iloa ja tuo hymyn huulille. Taustalle herkästi kerrostetut vivahteikkaat harmaan sävyt luovat ilmavuutta ja tilan tuntua. Lähtökohtana on voinut olla vaikka asetelma, mutta maalauksessa abstrakteiksi pelkistetyt muodot ilakoivat keskenään, ja teoksen voi jokainen nähdä omalla tavallaan. Sata vuotta sitten syntynyt Mether-Borgström oli ensimmäisten joukossa luomassa Suomen modernia abstraktia maalaustaidetta. Hän sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1965 ja akateemikon arvon vuonna 1991. Aiemmin Resetissä esillä olleeseen teokseen voi nyt tutustua museon asiakaspalvelupisteen vieressä.

Outi Suoranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesätyö taiteen keskellä

Hei! Tässä kirjoittelee Veera, 17-vuotias taidemuseon kesätyöläinen. Tällä hetkellä on meneillään kolmen viikon kesätyöni viimeinen päivä, j...