Kuukauden kuva / toukokuu

Suomen juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran kuukaudessa henkilökunnan poiminnan taidemuseon suomalaisen taiteen kokoelmasta. Toukokuun valinnasta vastaa amanuenssimme Eino.

Heikki W. Virolainen, Uudestisyntynyt 1977
puu ja alumiini, Joensuun kaupungin kokoelma



Virolainen työsti teoksensa ”köyhän miehen valumenetelmällä”, eli pakottamalla pieniä alumiinipaloja muotoon ja kiinnittämällä ne alumiiniruuveilla teoksen puurunkoon. Huomiota herättävä veistos yhdistelee Kalevala-aiheita, kristillistä kuvastoa ja afrikkalaista kuvanveistoperinnettä. Uudestisyntynyt on yksi Joensuun taidemuseon kuvatuimpia teoksia ja se on ollut kysytty vieras myös erilaisissa veistosnäyttelyissä Pohjoismaita myöten.

Teoksen on valinnut kokoelma-amanuenssi Eino Nieminen

1 kommentti:

  1. Hei! Olisi ollut kiehtovaa kuulla, mitä amanuenssille tämä teos symboloi? Timo Heikkilä kirjoittaa kirjassaan Ihmeinen: Tietäjän ihmiskäsitys ja mielen arkeologia (2022) kyseisestä teoksesta: “Teoksessaan taiteilija on kuvannut tietäjää, joka pitelee päänsä päällä haltiakalaa. Tietäjän naishahmoisuudella Virolainen on todennäköisesti tarkoittanut sinisen siian tarkoittamaa naisellista psyykettä, jossa tietäjäinitiaation läpikäyneen ihmisen uudestisyntyminen tapahtuu. “
    Keskellä oleva silmä viittaa henkiseen näkemiseen.” (s. 168-169)

    VastaaPoista

Kesätyö taiteen keskellä

Hei! Tässä kirjoittelee Veera, 17-vuotias taidemuseon kesätyöläinen. Tällä hetkellä on meneillään kolmen viikon kesätyöni viimeinen päivä, j...