Pohjois-Karjalan museo Hilma on Suomen ikätoveri. Viime viikolla avatun satavuotisjuhlanäyttelyn teemaksi on valittu metsä ja puu, sillä niiden merkitys Pohjois-Karjalan maakunnan ja koko Suomen historialle on kiistaton. Näyttelyssä valokeilaan pääsevät niin metsäteollisuus kuin kansanesineet, Suomen vanhimmasta säilyneestä moottorisahasta kauniiseen rukinlapainstallaatioon ja kiehtoviin taikakaluihin.
Mutta löytyypä näyttelystä uustuotantoakin. Yhtenä hauskimmista yksityiskohdista nimittäin silmään osuu tolppaa kiertävät villasukkaparit. Mitä ihmettä?
Näyttelyssä esillä olevat Juurilla- ja Hilma-villasukat on suunniteltu Pohjois-Karjalan museon kokoelmista löytyvien villasukkien pohjalta.
Projektin sysäsi liikkeelle Hilman näyttelyamanuenssi Iiris Heino, joka ehdotti alkuvuodesta innokkaana neulojana tunnetulle kulttuurisihteeri Sari Suvannolle uuden sukkamallin suunnittelemista museon juhlanäyttelyyn.
Sari Suvannon suunnitelemia Hilma-sukkia näyttelyssä, kuva Mia Ylhäinen. |
Koske museon kokoelmista löytyi materiaalia huomattavasti yli yhden sukkamallin tarpeen, Sari Suvanto pyysi neulojakollegansa Eija Sinkkosen apuun. Sarin suunnitelmien pohjalta syntyi lopulta pintaneuleisiin keskittyvät Hilma-sukat, Eijalta kirjoneuleisiin pohjautuvat Juurilla-sukat.
Sukkien suunnitteluprosessista voit lukea enemmän Hilppa-blogista, molempien sukkien ohjeet löydät Pohjois-Karjalan museo Hilman nettisivuilta. Inspiraatiota voi hakea myös Juuret pystymetässä -näyttelystä, joka on esillä 14.1.2018 saakka.
Perinteet kunniaan, puikot heilumaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti