Näen punaista!

Muutama viikko sitten sain puhelun eräästä aikakauslehdestä: toimittaja kyseli Lohikäärmeen vuosi -näyttelystä esinettä juttuun, jonka teemana oli punainen. Empimättä ilmoitin palaavani asiaan seuraavana päivänä. Punainen väri symboloi kiinalaisessa kulttuurissa onnellisuutta ja hyvää onnea, joten luonnollisesti näyttely on punaista pullollaan!

Paitsi että ei olekaan.

Monissa esineissä on punaisia yksityiskohtia ja yksi näyttelyhuoneistakin on maalattu punaiseksi. Varsinaisesti punaisia esineitä näyttelyssä ei kuitenkaan ole – yhtä lukuun ottamatta. 1800-luvulta peräisin olevan bodhisattva-veistoksen pohjaväri on punaista ja ruskeaa, minkä lisäksi veistos on osittain kullattu. Vanhalla paikallaan kolmannen kerroksen käytävällä veistos oli mielestäni ruskeasävyinen. Punaisessa näyttelyhuoneessa ja uudessa valaistuksessa sävyt kuitenkin korostuivat ja kirkastuivat eli sain kuin sainkin materiaalia toimittajalle.

Lehteen päätyi lopulta suoraan edestä otettu perinteisempi kuva, mutta veistoksen punaiset sävyt tulevat mielestäni parhaiten esiin yläviistosta katsottuna. Koska museovierailla harvemmin on mahdollisuutta kiipeillä tikkailla tarkastelemaan bodhisattvan päälakea, ohessa on kuva punaisena kiiltävästä kupolista. Haluan korostaa ottaneeni kuvan zuumilla: en halunnut riskeerata tuiskahtamista tikkailta suoraan seesteisen valaistumisolennon päälle.


Tämä ei päätynyt lehden sivuille.

Nykyään silmissäni kiistattoman punaisen bodhisattvan innostamana kehotan siis museoissa vierailevia katsomaan esineitä mahdollisimman monesta vinkkelistä – tai ainakin niin monesta kuin jalat turvallisesti lattiassa on mahdollista. Ties mitä uusia sävyjä tutuistakin esineistä vielä löytää, viehättävistä yksityiskohdista puhumattakaan.

Hanna-Maija Laaksonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesätyö taiteen keskellä

Hei! Tässä kirjoittelee Veera, 17-vuotias taidemuseon kesätyöläinen. Tällä hetkellä on meneillään kolmen viikon kesätyöni viimeinen päivä, j...