Hyvää uutta vuotta 2013!

Hyvää uuta vuotta toivotellaan näinä viikkoina kaikille tutuille. Mutta kuinka pitkä perinne uuden vuoden juhlinta onkaan? Vuoden aloittaminen tammikuun ensimmäisestä päivästä oli – keidenkäs muiden kuin roomalaisten - keksintö. Muinaisten babylonialaisten vuosi alkoi kevätpäivänseisauksesta, egyptiläisillä taas kesäpäivänseisauksesta. Roomalaiset aloittivat vuoden tammikuun alussa jo ennen ajanlaskun alkua. Kesti monta vuosisataa ennen kuin tapa saapui tänne Pohjolan perukoille.  Suomessa se otettiin käyttöön vasta keski- ja uudenajan taittuessa. Virallisesti tammikuun ensimmäinen päivä aloitti vuoden vasta 1500-luvun puolivälissä. Perinteisesti maassamme vuosi alkoi kekrin tienoilla, jolloin viljat oli puitu ja teurastukset tehty.

Vanhoista perinteistä nykyiseen uudenvuoden juhlintaan on parhaiten säilynyt tinojen valaminen. Niistähän edelleen ennustetaan tulevan vuoden tapahtumia. Tyhjään huoneeseen asetettuja peilejä ja niissä tulevaisuuden katsomista ei juurikaan harrasteta. Saati sitten, että tuotaisiin sisään olkia lattialle ja tulkittaisiin kattoon tai orsille jääneistä oljista tulevaa. Enää ei myöskään ennusteta tulevaa vuoden ensimmäisen päivän käyttäytymisestä tai vastaantulevista.  Enteen mukaan, jos talossa saunottiin aattona päiväsaikaan, noustiin aamulla aikaisin vuoteesta ja tehtiin tuli aikaisin takkaan, niin pysyttiin vireänä koko vuoden ja työt joutuivat. Myöskään saunassa ei saanut puhella, etteivät kärpäset vaivaa kesällä! Lapsiakaan ei saanut torua, sillä näin ne säilyivät hyvätapaisina koko vuoden. Myös vuoden ensimmäisen päivän säästä nähtiin enteitä koko vuoden säälle. Vuosi 2013 alkaa suojasäässä, mutta suojasäänkin tulkittiin vain tuovan hyvän vuoden!

Nykyisellään uuden vuoden enteet eivät ole samassa roolissa kuin aiemmin. Meidän aikamme tehdään uuden vuoden lupauksia ajatuksella: kuinka parannan omaa hyvinvointiani. Hyvinvoinnin parantamisen voi aloittaa myös kulttuurikunnosta, näin pysyt vireänä koko alkavan vuoden! Vuoden alusta lähtien on mahdollista hankkia Joensuun museoiden klubikortti, jolloin pääsee 30 eurolla vierailemaan rajattomasti Joensuun taidemuseo ONNIssa, Carelicum – Pohjois-Karjalan museossa ja  Joensuun bunkkerimuseolla. Lupaamme myös klubitarjouksia ja kutsuja avajaisiin. Niin, ja tiedäthän että kulttuurin harrastaminen, kuten  museoissa vieraileminen, vaikuttaa myönteisesti vireyteesi ja omaan hyvään oloosi!


Terveisin

Tarja Raninen-Siiskonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesätyö taiteen keskellä

Hei! Tässä kirjoittelee Veera, 17-vuotias taidemuseon kesätyöläinen. Tällä hetkellä on meneillään kolmen viikon kesätyöni viimeinen päivä, j...